Ομιλία Θ. Καράογλου στην ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, 29.6.2011

Ομιλία Θ. Καράογλου στην ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, 29.6.2011

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Το ότι ερχόμαστε σήμερα εδώ κάτω από πρωτοφανείς διαδηλώσεις και με πολύ μεγάλη ένταση, δυστυχώς, να συζητήσουμε ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Μνημονίου για το νέο Μνημόνιο ΙΙ, όπως είναι στην ουσία το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, αυτό και μόνο αποδεικνύει την αποτυχία του Μνημονίου Ι. Δυστυχώς, για τον ελληνικό λαό, δυστυχώς για τη χώρα μας, δικαιωθήκαμε. Όταν πέρυσι προβλέπαμε ότι ο δρόμος του Μνημονίου είναι ένας αδιέξοδος δρόμος, που δεν οδηγεί πουθενά, τότε πολλοί ήταν αυτοί που χλεύαζαν, όπως πολλοί ήταν και αυτοί που μιλούσαν για υπευθυνότητα και ανευθυνότητα.

Σήμερα, όμως, ένα χρόνο μετά, όλοι οι αριθμοί ομολογούν ότι πραγματικά εμείς είχαμε δίκιο, ότι το Μνημόνιο δεν οδηγεί πουθενά, ότι το Μνημόνιο Ι δεν οδήγησε πουθενά.

Έτσι είδαμε το έλλειμμα, να στέκεται αρκετά ψηλά, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις του μνημονίου, είδαμε το δημόσιο χρέος από τα 297 δισεκατομμύρια να πηγαίνει στα 354, είδαμε την ύφεση να κορυφώνεται με -4,6%, είδαμε την ανεργία να σκαρφαλώνει στο 4,6%.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι πραγματικά η κατάσταση στην ελληνική οικονομία ένα χρόνο μετά τη εφαρμογή του μνημονίου, έχει χειροτερέψει. Και δυστυχώς, χάθηκε ένας χρόνος, ένας χρόνος σκληρών μέτρων σε βάρος του ελληνικού λαού, με οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, με αυξημένη φορολογία, με φοροκαταιγίδα σε βάρος επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ένας χρόνος, λοιπόν, πήγε χαμένος, ένας χρόνος θυσιών χωρίς αντίκρισμα.

Σήμερα, ερχόμαστε να συζητήσουμε το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο. Είναι ένας σχεδιασμός, ένα σχέδιο το οποίο είναι δεδομένο ότι θα αποτύχει. Δεν κάνουμε πρόβλεψη, είμαστε βέβαιοι ότι θα αποτύχει και σας το καταθέτουμε με υπευθυνότητα. Και αυτό γιατί; Γιατί έχει την ίδια φιλοσοφία με το μνημόνιο 1. Προβλέπει λιτότητα, προβλέπει αυξημένους φόρους, προβλέπει έλλειψη κάθε αναπτυξιακού κινήτρου, δεν έχει καμία καινοτομία και καμία ουσιαστική αλλαγή που να μας προϊδεάζει για κάτι καλύτερο.

Αυξάνονται πάλι οι φόροι άμεσοι και έμμεσοι, ενώ είχε αποδειχθεί από το μνημόνιο 1 ότι οδηγούν σε ύφεση και σε ακόμη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή. Τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου είναι αποκαλυπτικά. Ενώ υπήρχε πρόβλεψη για αύξηση των εσόδων, δυστυχώς τα έσοδα δεν πάνε καθόλου καλά. Αντίθετα έχουμε μείωση. Όσο θα αυξάνονται οι φόροι τόσο θα μειώνονται τα φορολογικά έσοδα.

Το TAXIS στο Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Αυτό άλλωστε το μαρτυρούν οι συνεχείς αναβολές της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής έχουμε ηττηθεί κατά κράτος. Η δε δραματική συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης και η αύξηση της ανεργίας, μειώνει ακόμη περισσότερο το μέγεθος της φορολογικής βάσης.

Για μια ακόμη φορά φορολογείται άγρια η ακίνητη περιουσία. Το ΠΑΣΟΚ που αντιδρούσε έντονα το 2008, όταν επεβλήθη το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας, σήμερα δίνει το τελειωτικό χτύπημα στην οικοδομή, σε εκατοντάδες συνδεδεμένα επαγγέλματα και μετατρέπει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, όλων των ακινήτων και των μικρών και των μεσαίων πλέον, σε χρηματοδότες των κρατικών ελλειμμάτων. Η οικοδομή η οποία παραδοσιακά αποτελούσε την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, δυστυχώς βρίσκεται στο περιθώριο, βρίσκεται στο στόχαστρο της πολιτικής της Κυβέρνησης.

Εξαγγέλλεται η μείωση του δημόσιου τομέα θεωρητικά, αλλά στην πράξη τίποτα δεν γίνεται. Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μνημονίου ούτε οι κρατικοί οργανισμοί έχουν καταργηθεί, ούτε έχουν συγχωνευθεί, ούτε έχει γίνει ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Και βέβαια δεν υπήρχε κανένας πόλεμος από εμάς σε σχέση με το ζήτημα αυτό. Αντίθετα, επανειλημμένως σας παρακινούσαμε να προχωρήσετε σε καταργήσεις, σε συγχωνεύσεις αντιπαραγωγικών, άχρηστων δημοσίων οργανισμών. Η περίφημη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας εξελίσσεται σε ένα τυφλό ξεπούλημα γης και εταιριών του δημοσίου σε τιμές ευκαιρίας.

Εμείς, σας είχαμε πει από πέρυσι, από το Ζάππειο 1, τον Ιούλιο του 2010 ότι είμαστε υπέρ της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Αλλά όταν μιλάμε για αξιοποίηση, μιλάμε για αξιοποίηση και δεν μιλάμε για ξεπούλημα ειδικά τώρα που είναι τόσο χαμηλά οι αξίες της γης.

Τέλος, δίνετε το τελειωτικό χτύπημα στην ψυχολογία της αγοράς. Η οικονομία πέρα από νούμερα είναι κλίμα. Σήμερα, όμως, έχετε δημιουργήσει ένα κλίμα τρομοκρατίας, ένα κλίμα τέτοιο που αναγκάζετε τους Έλληνες πολίτες να αποσύρουν τα όποια χρήματα έχουν, τις όποιες καταθέσεις έχουν από τις τράπεζες και να τρέχουν να τις βγάλουν σε τράπεζες του εξωτερικού ή να τα επενδύσουν οπουδήποτε αλλού, εκτός Ελλάδας.

Πώς, λοιπόν, να επενδύσουν σε νέες παραγωγικές δραστηριότητες σε αγορές, άνθρωποι οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα, όταν έχετε δημιουργήσει ένα τόσο αρνητικό κλίμα στην ψυχολογία της αγοράς;

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, είναι δεδομένο ότι και το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, το Μνημόνιο 2, θα αποτύχει. Θα αποτύχει, όπως είπα και πιο πριν, γιατί ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία. Μας βάζετε τώρα ένα δίλλημα, το δίλλημα της υπευθυνότητας ή της ανευθυνότητας, το δίλλημα ότι θα πρέπει ή να αφήσουμε τη χώρα να καταρρεύσει ή κάτι να κάνουμε. Τα διλλήματα δεν είναι έτσι.

Είναι απλά τα πράγματα. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν ούτε αδιέξοδα ούτε τέτοιου είδους διλλήματα. Στη δημοκρατία υπάρχει η δυνατότητα. Αν δεν μπορείτε να τα καταφέρετε, αν δεν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα, υπάρχει ο τίμιος και δημοκρατικός δρόμος και αφού ζητήσετε συγγνώμη για τα εγκληματικά λάθη που έχετε κάνει, αφού ζητήσετε συγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα τεράστια προεκλογικά ψέματα που είπατε το 2009, να προσφύγετε στον ελληνικό λαό. Υπάρχει διέξοδος, υπάρχει λύση, υπάρχει εναλλακτική πρόταση.

Είναι η πρόταση που με σοβαρότητα και με υπευθυνότητα καταθέσαμε πριν από ένα μήνα στο Ζάππειο 2, μία πρόταση ρεαλιστική, μία πρόταση κοστολογημένη, μία πρόταση που πραγματικά μπορεί να δώσει ένα διαφορετικό δρόμο, ένα διέξοδο στα αδιέξοδο στο οποίο οδηγείτε την ελληνική κοινωνία, τον ελληνικό λαό.

Είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα, όταν διαπιστώσετε ότι υπάρχει η αδυναμία εφαρμογής της πολιτικής σας, της πολιτικής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου, της πολιτικής των μνημονίων, τότε εκ των πραγμάτων θα οδηγηθείτε στον ελληνικό λαό, ο οποίος θα δώσει την τελική λύση.

Ευχαριστώ πολύ.